hosting gràcies a

Benvingut!

Entra com usuari registrat per accedir a tot el contingut

Kimbondo també lluita contra el coronavirus

14 Març 2020

L’Antena Social del Congo, a pesar de les dificultats, ha decidit seguir amb les classes de formació respectant les mesures establertes per Sanitat. L’expansió del coronavirus ha deixat exposada l’escassetat de recursos sanitaris davant d’aquests tipus d’epidèmies en l’àmbit mundial. Ni els sistemes més avançats, com França o Itàlia, han pogut afrontar-ho. Amb tota la sanitat col·lapsada a gran part d’Àsia i Europa, Egipte va anunciar el seu primer contagiat de la COVID-19 i el primer a l’Àfrica el 14 de febrer d’aquest any. Un perill per un continent amb unes infraestructures sanitàries precàries i que suposa un una amenaça global. Així que l’OMS va haver de reaccionar de manera ràpida. Fins avui s’ha destinat un gran fons d’inversions, formació d’especialistes en els llocs més vulnerables i han aparegut iniciatives de diverses organitzacions que cooperen per controlar l’expansió de la pandèmia en el continent africà.També altres projectes i iniciatives s’han vist afectats, sobretot, aquells que porten a terme una tasca d’educació, desenvolupament i empoderament. És el cas de l’Antena Social Kimbondo i amb la que col·labora la Fundació Montblanc. És un projecte que promou la preparació professional de dones joves en extrema pobresa i risc d'exclusió social. “Un mes després de la suspensió del curs i sense saber quan decidiria el Govern aixecar les mesures, a les Antenes Socials estàvem preocupades per la continuació i finalització del curs escolar”, explica Nancy Khitima, coordinadora de les Antenes. El 19 de març del 2020, el Govern de la República Democràtica del Congo va decretar l’estat d’alarma davant l’aparició dels primers casos de coronavirus al país. Des de llavors totes les aglomeracions, classes i activitats socials s’han suspès fins a nou avís. Pel projecte Kimbondo significava deixar desocupades a totes les alumnes durant un mes o més i parar la formació, ja que les famílies no es poden permetre ni ordinadors ni similars pels escassos recursos dels quals disposen i, per tant, no poden seguir les classes de manera online.

“El que teníem clar és que no podíem seguir en aquest estat més d’un mes per por que moltes tornessin a la seva situació inicial abans de matricular-se a les Antenes: noies que no estan escolaritzades, riscos d’embarassos precoços i sense futur professional”, afirma Khitima. Les coordinadores de les Antenes no van dubtar ni un segon i es van posar mans a l’obra. Van organitzar de seguida una sessió de treball amb les formadores per avaluar l’evolució de l’execució dels programes de capacitació fins al març 2020 i van estudiar mesures per continuar i finalitzar el curs escolar durant la pandèmia. Van trobar alternatives com la preparació de tasques setmanals de cada matèria per cada curs i així facilitar que les noies seguissin amb els temaris des de casa i que no estiguessin parades durant un mes. “A pesar de l’horari especial, amb poques hores de classe, ens permet avançar amb el programa i també ens ajuda a fer coses útils perquè durant el primer mes de confinament, només em dedicava a les tasques de la llar, després a la nit parlava amb els veïns i no feia res”, comenta Ruth Nzuzi, una alumna de les Antenes. Una altra idea que van tenir va ser planejar un horari mínim per les sessions explicatives, amb la finalitat que les noies de cada curs només vinguessin un dia a la setmana durant dues hores. Després se’ls dóna els deures per treballar a casa la resta de la setmana. Amb això, a més, cuiden les normes d’higiene i mesures de distanciació. Encara que va haver algun familiar que al principi no estava molt segur del bon funcionament. “Tot i que la meva germana va permetre al final que anés a l’escola”, explica una altra alumna, Sephora Mayabanza, “encara estava preocupada. Al dia següent, ella mateixa em va acompanyar a l’escola per confirmar que hi havia classes i que es complien totes les mesures necessàries i els gestos estàndards recomanats contra la pandèmia”. Les organitzadores van procurar que s’estiguessin prenent les mesures corresponents. A l’entrada van col·locar una aixeta perquè tant alumnes com formadores es rentessin les mans abans d’accedir a les instal·lacions. Les alumnes han de portar les seves pròpies màscares, respectar les distàncies a les aules i el nombre limitat d’alumnes. Les organitzadores, a més, asseguren detergents i guants.

Per començar el pròxim any escolar, 2020-2021, i davant la incertesa de la durada de la pandèmia, les organitzadores han vist necessari planificar i pressupostar les mesures sanitàries que s’establiran per garantir el funcionament d’una institució de formació. A pesar de totes les dificultats, les alumnes estan molt agraïdes per tots els esforços de les coordinadores que procuren la seva formació. “Agraeixo a l’Antena Social, així com a totes les organitzadores que posen tots els mitjans socioeconòmics necessaris perquè podem acabar aquest any i preparar-nos millor per servir a la societat”, conclou l’alumna Samira Mambombe.


Darreres Notícies

     

    Muntaner 341, Planta 3 - 08021, Barcelona

    Avís legal, Política de cookies i Protecció de dades.