hosting gràcies a

Benvingut!

Entra com usuari registrat per accedir a tot el contingut

Lutendele, un raig d'esperança

20 Novembre 2017

La nostra experiència a la República Democràtica del Congo quan vam visitar el projecte de capacitació agrària que desenvolupa el nostre soci local CECFOR, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Tot just s'havia fet de dia i ja podíem sentir, a l'apropar-nos, les aixades d'aquelles dones colpejant amb força la terra. De tant en tant, un cop sec indicava que alguna d'elles havia ensopegat amb alguna pedra. S'alçaven, elegants com totes les dones africanes, i s'assecaven amb el dors de la mà la suor del front, per clavar la seva mirada de nou a la terra remoguda. Les dones del projecte "Seguretat alimentària, capacitació tècnica i empoderament de dones camperoles de zones agrícoles", seleccionades pel nostre soci local CECFOR, treballen a any rere any, des de 2005, en diferents zones rurals de Kinshasa. El soci local aconsegueix la implicació de seus beneficiàries a treballar els camps de cultiu i així poder desenvolupar una activitat generadora de recursos, la de la venda dels seus excedents per poder adquirir altres aliments i proporcionar a la seva família una alimentació diversificada. És un treball molt dur que, amb l'ajuda de els responsables del projecte, transformarà la visió d'aquestes dones de l'economia de mera subsistència a l'oportunitat laboral i la seguretat alimentària.

Des de 2005 portem estenent aquest projecte per diverses zones de la R.D. del Congo i, mitjançant la nostra contrapart local, CECFOR, hem anat veient com a força d'ensenyar i capacitar, les dones africanes aprenen a treballar ia ser propietàries de les seves pròpies vides, sent elles, també, els que porten aliments i diners a casa . Per això, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ​​hem estès aquest any el projecte a la zona d'Lutendele; una zona molt rica en cultiu però molt pobre en l'economia individual de cadascú. Aprofitant que viatjàvem per avaluar els projectes, vam decidir passar-nos-hi un dia sencer observant com estava funcionant. I ens vam sorprendre gratament.

Durant tot el dia anterior i al matí de la nostra visita, no hi havia parat de ploure. Tot i així, quan el temporal es va calmar, i encara que estava tot ple de fang, les dones de Lutendele van sortir a treballar les seves parcel·les. Ens va impactar moltíssim, ja que era molt complicat poder treballar en aquest moment, però allà estaven: fent-ho amb el màxim de dedicació possible. Tenien queixes, és clar, però això no els impedia seguir conreant les terres. A més, ens van rebre molt alegres. Mamie, la enginyer coordinadora del projecte allà, ens va presentar com la Fundació que estava fent possible que ella poguessin conrear aquestes terres; i només amb veure les seves cares d'agraïment, sabíem que el projecte anava a avançar.

Moltes van voler acostar-se a parlar amb nosaltres en Lingala. No les enteníem, és clar, però Mamie va estar amb nosaltres tota l'estona per traduir, i és que tenien molt a explicar. Ens van explicar que des que estaven treballant al camp els era possible portar els seus fills a l'escola, així com també, que cada dia tenen alguna cosa a poder menjar a casa; cosa que, fins a aquest moment, els havia resultat impossible. Moltes se sentien capaços de tot arran de treballar i això ens feia molt feliços.

Vam estar amb elles tot el dia i, tot i que nosaltres érem la novetat, cap va parar de treballar la seva parcel·la; només quan ens apropàvem a saludar i es paraven una estona per parlar. Van aprofitar aquesta situació per comunicar-nos, també, coses que els agradaria tenir o majors facilitats i això ens va portar a pensar que, tot i que anem pel bon camí, sempre es pot millorar. I això farem. Ens hem enfrontat a la realitat d'allà durant tres setmanes i hem tornat amb moltíssimes ganes de millorar les coses.

Va ser una experiència magnífica. Ens va deixar impactades per les ganes que tenien aquestes dones. Per això, vam aprofitar per gravar algunes imatges que reflectissin la gran feina que fan allà aquestes dones. Us ho deixem a continuació perquè pugueu veure del que us parlem i valoreu l'esforç que fan cada dia aquestes dones de Lutendele.

[widgetkit id="127" name="Vídeo Lutendele"]

 


Darreres Notícies

     

    Muntaner 341, Planta 3 - 08021, Barcelona

    Avís legal, Política de cookies i Protecció de dades.